zelen pomladni gozd kaj početi na deževen dan apartma Pretner Lepena

Kako si lahko naredite očarljiv deževen dan?

Splaniran imate dopust, apartma rezerviran, vremenska napoved pa ‘slaba’. Ko rečemo slaba, ponavadi mislimo, da bo dež, kajne? V hribe v dežju res ni pametno hoditi, sem pa tudi jaz v hribih že doživela ploho, ki se je tako hitro, kot je prišla, tudi razkadila in toplo sonce je tipi top posušil moja oblačila … O tem in kako najučinkoviteje splanirati hribolazenje, morda ustvarim kakšen nov prispevek. V tem zapisu pa vam razkrijem, kako je lahko kakšen deževen dan v vašem dopustu pravi blagoslov. Odprejo se vam doživetja, za katera bi vam sicer zmanjkalo časa!

Prvič, obstaja star švedski pregovor, ki pravi, da slabo vreme ne obstaja, obstajajo samo slaba oblačila. To še kako drži, ko te zunaj preseneti dež in oblačila kot jesenske gobe posrkajo dežne kaplje. V primeru deževnega dne se je potrebno ‘samo’ pravilno opremiti, tako obleči kot obuti. Škoda bi bilo zamuditi čudovito biotsko pestrost, ki zaživi ob dežju, samo zato, ker imamo pri roki le platneno športno obutev.

Pomislite, ste že kdaj videli močerada ob sončnem vremenu? Točno tako. Močerad, prav posebna živalca! Tisti v dolini navdušuje v svoji vpadljivi črno-rumeni podobi, planinski močerad pa kraljuje v brezčasno elegantni črni obleki. Dež je tisti, ki hvaležno zapolni struge potokov, kotanje, ki so sicer morda suhe, in pokloni vodi moč, da še bolj živo skače, šumi, drvi. Moje mnenje? Opremite se z dobro obutvijo, zakaj pa ne tudi s škornji, oblačili, ki se hitro sušijo, jakno, ki odvaja vlago, in odprite čute Naravi v prav posebni, sveži preobleki.

Če pa resnično lije kot iz škafa in dežju ni kos niti najboljši dežni plašč ali najmočnejši dežnik, potem imam za vas še eno dobro novico. Pravzaprav kar dve. Ste vedeli, da so v dolini Soče številni izjemno zanimivi muzeji? Berite naprej in predstavim vam dva izmed njih.

Prvi vam odpira vrata (ja, zares se je te dni odprl) v Trenti, prekrasni dolini pod Vršičem. V Informacijskem in izobraževalnem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta domuje nadvse privlačen muzej, ki se ga resnično splača obiskati. Čaka vas navdihujoča razstava o edinstveni živi in neživi naravi, izjemni kulturni krajini, bogati etnološki dediščini, prav posebno pa je doživetje filmske instalacije o pravljičnem gozdu in video instalacije o čudežnem podvodnem svetu ene in edine reke Soče.

Drugi muzej pa je raj za zgodovinske navdušence. Kobariški muzej je te dni odprl svoja vrata, za pokušino pa lahko vanj pokukate že kar virtualno. Res od sile, kajne? Kobariški muzej ohranja dediščino soške fronte in letos obeležuje že 30-letnico obstoja. Razstave, ki so medse sprejele že skoraj dva milijona obiskovalcev, na tankočuten način govorijo o bogati zgodovini krajev ob Soči, dogajanju v času soške fronte in nesmiselnosti vojne. Muzej je vsekakor primeren za vsakogar, ki si želi izvedeti več o zgodovinskem dogajanju v Posočju.

Za konec pa … morda se vam bo zdelo klišejsko, ampak brez dežja tudi cvetja ni. No rain, no flowers. Tiste lepe cvetke na planinah, ki jih tako radi občudujemo in fotografiramo, zelene krošnje bujnih dolin, divje cvetoči travniki in poljane. Zeleno, ki te ljubim zeleno.

Ko se bo naslednjič obetala ‘slaba’ napoved, se lahko vprašamo, kaj čisto posebnega, svežega in neponovljivega bom z Naravo doživel/a tokrat? Kdo sem danes in kakšne veličastne dogodivščine me čakajo?

Čaroben deževen pozdrav!

Maham vam Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice:

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem z idejo za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: