daljinska pohodniška pot Juliana - Juliana trail around the Julian Alps

Daljinska pohodniška pot Juliana – zakladnica občutkov in izkušenj

Kako že pravijo … darovi so skriti in potrebno jih je iskati. Podajte se na pot in že vsak korak bo poln čudežev. Ker berete moj blog, se mi dozdeva, da vas korak rad popelje v hribe, pa tudi čez doline … V gorah je še sneg in marsikdo se raje kot v snegu v gore odpravi poleti ali jeseni. Uh, a toliko časa bomo še čakali na pohod? Ni treba. Po naši dragi zemljici je speljana cela mreža poti, ki nas vodijo po dolinah ali pa manjših vzpetinah. Čaka vas daljinska pohodniška pot Juliana, doživetje čudežev in raja na Zemlji. 

Daljinska pohodniška pot Juliana je krožna pot in šteje kar 330 kilometrov. Vije se po Posočju in na Gorenjskem ter tako obkroži Julijske Alpe. Razdeljena je na dvajset etap, ki v povprečju merijo 17 kilometrov. In v čem je hoja po Juliani posebna, drugačna od osvajanja vrhov? Julianine poti nas pravzaprav ne vodijo na noben vršac. In ravno v tem je čar: raziskovati hribčke in doline, spoznati bogato kulturno in etnološko dediščino, okusiti lokalne dobrote in ob vsem tem občudovati krasne vrhove. 

Hoja po razglednih planotah, bujno zelenih dolinah, ob bistrih vodah, lahkoten sprehod skozi staro vaško jedro, občutenje pristnega lokalnega utripa, čaranje v skrivnostnem gozdu. Kot nekakšna hoja nazaj k sebi. Ali pa stran od tistega, kar za vas ne deluje več. Iskanje svojega zakaj, občutenje hvaležnosti za Naravo in v sožitju z njo krepitev sebe. To so le nekatera doživetja, ki jih lahko na daljinski pohodniški poti Juliana občutite tudi vi. Na katero etapo se boste podali? 

Poti so označene z oranžno oznako, ki nosi črki J in A. Obdaja ju, po mojih očeh, simbol za neskončno. Kaj pravite pa vi? Nas hoja po Juliani pelje v neskončnost, večnost? Iskanje zaklada je večno in vsak korak na tej poti je čudež. 

Že Einstein je rekel, da življenje lahko živiš na dva načina: kot da nič na svetu ni čudež ali pa da je vse na svetu čudež. Že to, da smo živi, je čudež. Ni res?  

Zanima pa me, kako vi doživljate in razvijate ta potencial čudeža, ki vam je bil dan? Si vzamete vsaj enkrat na teden, če ne že vsak dan, kot bi si želeli, čas zase? Kako se razvajate? Zaupam vam, kako se razvajam jaz. 

Pustim razvajati svoje čute. Najbolj, najhvaležnejše in najpristnejše mi čute neguje Narava. In kje je trik? Bolj kot svoje čute razvajaš, bolj jih tudi razviješ, izostriš. Sem ena tistih srečnic in srečnežev, ki sliši kukavičje petje, opazi izmuzljivo veverico, vonja divje rože, zazna prvi sončni žarek … Zaprem oči in poslušam zvoke Narave, se bosa sprehajam po sveži travi … Tudi to je čudež. 

Sem ena redkih srečnic in srečnežev, ki živimo v krasni dolini Lepeni, v osrčju Triglavskega narodnega parka. Živimo, uspevamo, rastemo. In odpiramo vrata svojega doma obiskovalcem, pohodnikom, raziskovalcem, tistim, ki si izbirajo oddih v resnični tišini. Si tudi vi želite preklopiti v nižjo prestavo in občutiti, kako življenje teče na tem resnično navdihujočem delčku Zemlje? Oglejte si našo ponudbo. Veseli bomo vašega obiska. 

Maham vam Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice in prejemali boste vsebine, ki jih ne delim nikjer drugje, samo po e-mailu.

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem s tremi idejami za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: