Lepena, od kod ti ime?

“Kako pa vi doživljate vse to?” so nas vprašali. Pred dnevi smo bili počaščeni z obiskom para, ki sta zdaj že v častitljivi starosti in sta v našem apartmaju bivala pred dvanajstimi leti. Na njuno posebno željo sta ju sin in snaha pripeljala k nam, da bi še enkrat užila ta raj. “Za nas, ki prihajamo, je to pravi raj na zemlji,” so rekli. Ja, ja, in neskončnokrat ja. Zame najgloblja definicija raja. Lepena, draga, mi poveš, od kod ti ime? 

Dolina Lepena, mistična, bujna, edinstvena. Ste se že sprehajali po njenih potkah, vdihavali njen sveži zrak, spočili oko ob pogledu na vse bujno zelenje, krasne vrhove in mehke, žuboreče vode? Danes vam bomo zaupali, od kod je ta rajska dolina dobila ime. Ste že slišali za lepenje (izgovori se tako, da je naglas na drugem e-ju)? 

Spomnim se prikupne zgodbice, ki sta mi jo na faksu spisali sošolki. Da se Lepena imenuje ravno Lepena zato, ker tam živi lepa ena: ena lepa žena 😊 Kako simpatično … Vam pa lahko prišepnem, da je Lepeni dala ime tudi njena sama naravna krajina: rastlina po imenu lepenje. K zapisu prilagam sliko te bujne rastline, ki najraje in najbolje uspeva ravno na vlažnih tleh, na ravnicah ob rečnih bregovih. Ste se kdaj že sprehajali po skrivnostnih poteh doline Lepene? Potem ste opazili, da Lepena navdušuje z mnogimi takimi zelenimi lokacijami tik ob vodi na poti v kraljestvo slapov Šunikov vodni gaj. Listi te prav posebne rastline so lahko tako zelo veliki, da smo se kot otroci hecali, da jih lahko uporabimo namesto dežnika. 

Kdo še rad vidi lepenje? Gotovo koze in ovce. Rade ga jedo kot solato, pravi moja nona, ki je, mimogrede, blestela tudi v poučni oddaji Vodni krog, namenjeni ravno Lepeni in njenih vodam. Posnetek si lahko ogledate tu. Sicer pa so ljudje v preteklosti, ko je bilo v dolini znatno več drobnice kot zdaj, lepenje tudi sušili in tako pripravljali hranljivo zimsko krmo. 

Za konec pa še ta misel, ki je tako zelo pobožala naša srca: “Že takoj po prihodu vse breme sodobnega sveta pade z naših ramen in ostane samo prečudovita narava ter prijazni ljudje,” so Lepeno in nas prekrasno opisali eni izmed naših stalnih gostov. Res je, raj je, raj. Hvala, ker ga z nami doživljate, spoštujete in čuvate tudi vi. 

Imejte krasen dan.

Maham vam Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice:

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem z idejo za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: