Krnsko jezero: od strašnih do srečnih časov

Nazaj v planinski raj

Krnsko jezero je pravi biser Julijskih Alp, ki ga vsako leto obišče zares veliko naravnih lepot željnih obiskovalcev. Verjetno ste že slišali, da je največje alpsko jezero v Sloveniji? V dolžino namreč meri 390 metrov, v širino 150 in je najglobje pri 18 metrih. 

Na širni gladini krnskega jezera se lesketajo odsevi vrhov, ki ga obdajajo. Najizrazitejša in najbližja vrhova sta Veliki Lemež in Šmohor, v daljavi pa se bohoti Krn, ki je jezeru dal ime.

Krnsko jezero je dom 40 vrstam rastlin, večinoma alg, in 24 vrstam nižjih živali, predvsem drobnih rakov. Kopanje v jezeru ravno zaradi ohranjanja njegovega ekosistema ni dovoljeno.

V okolici jezera, ki je večinoma travnato in gruščnato, navdušujejo številne vrste alpskega cvetja. Med njimi so tudi ogrožene vrste, kot so ozkolistna preobjeda, rumenocvetni Kernerjev mak in Scheuchzerjev munec.

Krnsko jezero in vrhovi nad njim v času Soške fronte

Ste vedeli, da je bilo območje okoli Krnskega jezera in nad njim prizorišče težkih spopadov na soški fronti v času prve svetovne vojne? Pozorno oko bo opazilo ostanke iz tistega temačnega časa: strelski jarki, kaverne, žične ograje … 

V spomin na konec te krvave vojne, v opomin, kako pomembno je čuvati mir, je vsako leto drugi vikend v novembru organiziran spominski pohod h Krnskemu jezeru. 

Boji na Soški fronti so potekali od maja 1915 do oktobra 1917. Soška fronta, del jugozahodne fronte prve svetovne vojne, se je ob reki Soči vila kar devetdeset kilometrov vse od Rombona do Jadrana. Danes se lahko odpravite na ‘učne ure’ na prostem in obiščete ključne točke Soške fronte na Poti miru.

Krn (2244 m) je veljal za pomembno strateško točko in bil eden najpomembnejših utrjenih vrhov na Soški fronti. Sosednja Batognica (2164 m) je zaradi miniranja celo izgubila nekaj metrov višine. 

Želite izvedeti več? O krutosti in nesmislu vojne zgovorno priča zbirka v Kobariškem muzeju.

Letos mineva 103. leto od konca spopadov. Spominski pohod in slovesnost v počastitev vseh padlih na soški fronti bosta 21. po vrsti. Osrednja slovesnost bo v soboto, 13. novembra ob 12. uri pri Krnskem jezeru.

Naj nas navdaja hvaležnost za mir. Krnsko jezero in vse naravne lepote planinskega sveta je nedvomno navdih za mir, razumevanje in podporo. Najkrajša pot vas do krnskega jezera (1391 m) pripelje iz Lepene (700 m), od koder boste potrebovali približno dve uri. Možen pa je tudi dostop z bohinjske strani, preko Komne, ali s kobariške, preko Krnske škrbine. 

Maham vam Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice:

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem z idejo za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: