Slasten skutni štrukelj

Tu in tam je del našega poletnega kosila. Kot poobedek se zelo prileže po kakšni mineštri. Je tako slasten kot tudi polnovreden in zdrav. Okus nežno poboža, poteši željo po nečem sladkem … In ker je njegova ključna sestavina ravno naša ljuba domača skuta, vemo, da je to dobrota v največjem možnem sijaju. O čem govorimo? O slastnem skutnem štruklju. Berite naprej, da izveste, v čem je ‘naš’ skutni štrukelj poseben.

Skutni štrukelj diši po poletju – polnovredna sezonska sladica

Čeprav je sladica, skutni štrukelj ostaja v resnici zelo lahka in hkrati polnovredna jed. Mi ga poznamo kot sezonsko poletno jed, ker je takrat na voljo ‘ta sladka’ skuta in ker seveda radi jemo sezonsko. 

Testo je preprosto, narejeno le iz moke, vode in nekaj olja. Nadev – na Bovškem mu pravimo bulja, pa je iz ovčje albuminske skute. Ta je torej narejena iz sirotke in zato kar kipi od za telo blagodejnih beljakovin albuminov. Naj spomnimo, da albuminska skuta vsebuje le malo maščob, saj glavna sestavina ni mleko, temveč sirotka. Po drugi strani pa slovi po visokih vrednostih beljakovin. Je torej idealen vir za krepitev telesa. 

V skuto zmešamo še jajce, da se zmes lepo poveže. Mimogrede, tudi jajca so domača, od naših dragih kokoši. Okus nadeva zaokrožimo s cimetom, limoninim sokom, dodamo rozine (po domače cvejbe), namočene v rumu, in po želji oziroma občutku sladkor.

Štrukelj ali štrudelj?

Kot pri štrudlju razvaljamo testo, ga namažemo z nadevom in zvijemo. Tu pa nastopi poglavitna razlika. Skutni štrukelj skrbno zavijemo v cunjo in kuhamo v vrelem kropu približno pol ure. Ko je kuhan, cunjo previdno odvijemo in štrukelj razrežemo na približno dva centimetra široke kose. Zabelimo z drobtinami na maslu, za piko na i pa si privoščimo še posip s cimetom.

Po drugi strani pa lahko izpustimo sladkor, cimet in rozine ter tako ustvarimo slano varianto. Po okusu lahko nadevu dodamo zelišča, na primer peteršilj ali drobnjak.

Tudi vi mislite, da ima vsak letni čas ima svoj okus? Jaz mislim, da ja. Meni poletje diši ravno po skuti. Hvaležna sem, da lahko jem polnovredno domačo hrano. S kmetije na krožnik. In ob vsem tem cartam še naše očarljive ovce.  

Prisrčni pozdravčki iz Lepene! 

Maham vam Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice:

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem z idejo za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: