Juliana: cvetoči alpski botanični vrt v Trenti

Slovenski edini narodni park, Triglavski narodni park, nudi nešteto dih jemajočih doživetij. Narava v dolini Soče je raj za vse, ki se navdušujemo nad neokrnjeno naravo, in nas, tako domačine kot obiskovalce, dobesedno pušča odprtih ust. Ste vedeli, da vas v Trenti pričakuje tudi najstarejši alpski botanični vrt v Sloveniji? Cvetoči junij je kot nalašč za obisk tega alpskega bisera. Alpski botanični vrt Juliana je svoja vrata odprl že s prvim majem in bo obiskovalce navduševal vse do septembra. 

Botanična zakladnica 

V Juliani uspeva kar prek 600 različnih vrst rastlin. Kakšen botanični dragulj! Seveda ne cvetijo vse vrste naenkrat in ravno v tem je prednost. Tako ima vsak letni čas svoj čar in posebno vrednost in vi lahko uživate ob pogledu na krasno cvetje ne glede na letni čas. 

Alpski botanični vrt Juliana v Trenti je najstarejši botanični vrt v naravnem okolju v Sloveniji. Leta 1926 ga je ustanovil tržaški posestnik, botanik in gozdarski inženir hugenotskega rodu Albert Bois de Chesne. Zakaj Juliana? Po Julijskih Alpah? Morda posredno tudi. Sicer pa je ustanovitelj vrt poimenoval po svoji ženi Julii (it. Giulia). 

Nepozabno doživetje v Trenti 

Kako do Juliane? Botanični vrt vas pričakuje v Trenti, blizu cerkve sv. Marije. Leži na nadmorski višini 800 metrov, 30 metrov nad reko Sočo, in meri 2572 kvadratnih metrov. In v čem je Juliana drugačna od drugih alpskih botaničnih vrtov? Zaradi svoje relativno nizke nadmorske višine v vrtu poleg alpskega cvetja uspevajo tudi kraške in submediteranske rastline. 

Zaupam vam še to, da je simbol Juliane Zoisova zvončnica (Campanula Zoysii). Že poznate to prav posebno cvetlico? Uspeva v skalnih razpokah, tako rekoč brez zemlje. Zaključimo pa z imenitno mislijo Chesnovega velikega prijatelja gornika, glasbenika in pisatelja dr. Juliusa Kugyja, da je Juliana kot ‘botanično popotovanje iz doline na kak julijski vršac’. Mikavno, kajne? 

Je to poletje tisto, ko boste na enem mestu videli še in še alpskega cvetja? In ga nato vešče prepoznali na svoji naslednji turi v hribih? 

Prisrčni pozdravčki iz Lepene! 

Maham vam Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice:

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem z idejo za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: