Stol in murke

Sprehajam se po zgodnjepoletnih pašnikih nad planino Božca. Ne, prav nič nisem božca, ko pa me korak vodi po rajskih planjavah. Spuščam se s Kobariškega Stola. Stol, recimo mu Kobariški Stol, da ga ločimo od soimenjaka, je eden izmed vrhov najdaljšega grebena v Julijskih Alpah, ki se nadaljuje vse do Furlanije. Greben se razteza med Slovenijo in Italijo in meri kar 34 kilometrov.

Zakaj mi duša še posebej veselo prepeva? 

Na tej poti sem prvič opazila murko, tisto tako zelo intenzivno temno, skoraj črno. S še bolj intenzivnim vonjem. Nekoč mi je znanka rekla, da ta ‘prava’ murka diši kot žlahtna temna čokolada. Kaj?! Sem jo čudno pogledala. Ja, pa ja de, čokolada. Zdaj lahko več kot potrdim. Kar nisem se mogla odlepiti od tega opojnega cvetka. 

Nazaj k zgodbi. Tako cvetka srečka v hribih stopa naokoli, potem pa BAM. Kaj je to?? Moji lepi zeleni gojzarji so nabasali na … drek. Kravji drek. In zdaj bo treba pucat in kakšne gojzarje bom pa mela phhhh. 

Ne, ne, nisem bila več tako srečna. Pa stopim malo s poti, da se lotim pucanja in ho! Zagledam še eno murko in še eno in še in kar ni jih bilo konca! Waw! Kakšno srečo sem pravzaprav prejela s tistim drekom. Zaradi njega sem zavila s poti in naletela na polje murk. Že res, ni vse zlato, kar se sveti … pa tudi ni vse slabo, kar ‘smrdi’. Vedno se lahko na koncu kaj dobrega iz tega izcimi. 

Imate tudi vi tak pogled? 

Žlahtne murke so mi res lepo zaokrožile izlet. Če vas srbijo pete in ste si Kobariški Stol dali na svoj seznam naslednjih osvojenih vrhov, pa še nekaj koristnih podatkov. Kobariški Stol je visok 1673 metrov, opise najbolj priljubljenih poti in dostopov pa si lahko ogledate tu.

Kobariški Stol osvajajo tudi gorski kolesarji, zelo mikaven pa je tudi za jadralne padalce, saj je najvišje vzletišče v Posočju. 

Z vrha se odpira čudovit razgled na Kaninsko pogorje in druge vrhove Julijskih Alp, Furlanijo, Benečijo, Karnijske Alpe, ob lepem vremenu pa se vidi vse do Tržaškega zaliva! 

Ni kaj, trud za vzpon je poplačan. Če pa se že zgodi, da vas doleti megla, imate pa že razlog, da se sem še vrnete! 😉

Iz Lepene pa vam maham Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice:

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem z idejo za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: