Kam na izlet?

Ideja za ta zapis je do mene prišla čisto spontano, tako kot najboljše stvari v življenju. Imamo to srečo, da k nam prihajajo ljudje, ki zares ljubijo naravo, mir in ta ‘zen’, ki nas obdaja. Oddih od napornega delavnika, rajsko petje ptičev zgodaj zjutraj, zadnji pomežik sonca in poživljajoč spanec kot že dolgo ne. 

A tu je en ‘hakeljc’. Veste, gostja me je vprašala, kam naj se odpravijo na izlet, da bo zanimivo tudi za njihove otroke, najstnike. ‘Našim se ne da tri ure samo po naravi hodit,’ pravijo. 

Res je, kako motivirati najmlajše, mladostnike, da so počitnice v Lepeni ali kje drugje v Posočju zanimive? 

Ljubezen gre skozi želodec 

Se še spomnite tistih časov, ko ste bili sami majhni, najstniki? Že, lepo je bilo iti tu in tam v hribe, a še lažje je bilo stopiti, če veš, da te ‘na koncu’ čaka nagrada, kajne? In ne, to ni ‘samo’ razgled 😉  

Moj prvi nasvet, kako motivirati otroka, je vsekakor obisk kakšne planine, kjer vas z odpitimi rokami pričaka dobrot polna planinska koča. Ste vedeli, da je v naši ljubi deželici kar 179 koč, zavetišč in bivakov? 

V hribih hrana še bolj tekne, se strinjate? Samo predstavljajte si dišeč jabolčni štrudelj, slastne skutne štruklje, nežne, mehke palačinke … da o domačih dobrotah na žlico in hrustljavem domačem kruhu sploh ne govorimo. 

Že na najbolj znanem pohodu iz Lepene, na poti h Krnskemu jezeru, si lahko privoščite kakšno mamljivo dobroto v koči in tako svojim najmlajšim planinarjenje zapišete v še lepši spomin. 

Odkrivanje sledi zgodovine na prostem

Kaj pa, če se otroku res ne da hoditi? Tudi za to obstaja rešitev. Vem, obisk muzeja zgodovine morda za otroke in najstnike res ni najbolj zanimiv. A pomislite na muzej na prostem. Kot ostanek, spomin in opomin na bitke v času Prve svetovne vojne je muzejev na prostem v Posočju kar nekaj, zato lahko svoje najmlajše peljete na sproščeno ‘učno uro’ v naravi.  

Lep primer je zelo razgleden muzej na prostem Čelo, do koder boste hodili le približno pol ure. Nagrajeni boste z zares krasnim razgledom na Bovško kotlino in okoliške gore. Hkrati pa se bodo vaši otroci lahko podali raziskovat ostanke preteklosti. 

Še hitreje, v le 10 minutah hoje, pa boste prispeli do še enega muzeja na prostem: Ravelnik. Med sprehodom skozi gozd ob obnovljenih ostalinah boste izvedeli, kako so živeli na prvi obrambni črti avstro-ogrske vojske v Bovški kotlini.

Na konjskem hrbtu 

Tretje ideja pa je pisana na kožo ljubiteljem konjev. Ta predlog črpam iz krasne izkušnje naših gostov. Podali so se namreč na sproščeno in poučno raziskovanje doline Soče na konjskem hrbtu. Na podlagi njihove zares pozitivne izkušnje vam tako lahko iskreno priporočimo posestvo Blata pri vasi Žagi tik pred Bovcem. 

Kam se boste pa vi podali na izlet? Pa naj bo z ‘mulcem’ ali brez 😉

Prisrčni pozdravčki iz Lepene! 

Maham vam Julija 🙂

Če imate kakšno vprašanje, mi lahko pišete na julija@apartmapretner.com ali me pokličete na 041 576 314.

Če želite izvedeti več o meni, kliknite na sliko 😉

Želite še več takih vsebin? Kliknite na spodnji gumb in se prijavite na e-novice:

V zahvalo za prijavo pa boste prejeli še prav poseben, brezplačen vodič po Bovškem z idejo za navdihujoč izlet in nepozabno kulinarično doživetje 🙂 Kliknite na spodnji gumb in se prijavite: